Tjekliste til ansættelse af din første medarbejder

Tillykke med ansættelsen af din første medarbejder! Det er et stort skridt, når første medarbejder skal og kan ansættes.

En ansættelse omfatter en del jura, som du ikke kan komme udenom og som derfor er rar at kende til. For at gøre det let for dig at få styr på juraen ved en ansættelse har jeg lavet en tjekliste og vejledning til listen.

Du kan hente tjeklisten som pdf-fil her, så du kan tjekke op på, om der er styr på det hele.

Nedenfor finder du vejledning til punkterne på tjeklisten inklusiv links til flere informationer.

Vejledning til punkter på tjeklisten

  • Måske du allerede er igennem den del af processen, men vær opmærksom på, at du under rekrutteringen dvs. jobopslag, ansøgninger og ansættelsessamtaler skal overholde ligebehandlingsloven, forskelsbehandlingsloven, helbredsoplysningsloven og lovgivningen om persondatabeskyttelse. Det betyder bl.a., at jobopslaget skal være kønsneutralt og der heller ikke må stilles krav til alder, politisk, religiøs eller seksuel overbevisning, ligesom du skal undgå at diskriminere ansøgere ved graviditet eller handicap.

  • Du skal registrere dig som arbejdsgiver hos Erhvervsstyrelsen på virk.dk, hvor du også kan finde hjælp til processen. Ellers kan din bogholder eller revisor måske hjælpe dig med registreringen. Husk det kan tage op til 14 dage at få godkendelsen igennem Erhvervsstyrelsens system.

    • Du skal betale et bidrag til ATP Livslang Pension dine medarbejdere. Du oplyser ved din registrering som arbejdsgiver på virk.dk, at du vil indbetale ATP for din medarbejder.

    • Du skal betale til bl.a. Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES) for at sikre din medarbejder økonomisk, hvis han/hun får en erhvervssygdom. Du bliver automatisk tilmeldt Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring, når du indberetter på Virk.dk, at du er blevet arbejdsgiver. Bidragssatsen afhænger af hvilken branche du tilhører. Bidraget bliver opkrævet som et samlet bidrag, som også skal dække andre bidrag, som du som arbejdsgiver skal betale. Se listen over de forskellige bidrag her: Virk.dk

    • Du kan som en del af det ovenfor nævnte samlede bidrag betale til barselsordningen barsel.dk. Du kan også vælge en anden godkendt barselsordning.

  • Du skal tegne en privat arbejdsskadeforsikring, hvor du selv vælger forsikringsselskabet. En arbejdsskadeforsikring dækker typisk:

    • Betaling af udgifter til sygebehandling, optræning og hjælpemidler mm.

    • Erstatning for tab af erhvervsevne

    • Godtgørelse for varigt mén

    • Dækning ved dødsfald

    • Erstatning for tab af forsørger

    • Godtgørelse til efterladte

  • Tag stilling til om du skal tegne en sygedagpengeforsikring via Udbetaling Danmark. Forsikringen giver ret til refusion af sygedagpenge fra kommunen fra medarbejderens 2. sygedag, som står i modsætning til de 30 dage, som du som arbejdsgiver ellers skal vente på at kunne få refusion. Du kan også tilmelde dig, imens ansættelsen løber, men du skal blot være opmærksom på, at sygedagpengeforsikringen for arbejdsgivere først træder i kraft 7 dage efter tilmeldingen.

  • Et vigtigt punkt er selvfølgelig også, at du skal lave en ansættelseskontrakt til din medarbejder, hvor du oplyser medarbejderen om ikke bare de minimumsvilkår, som er nævnt i ansættelsesbevisloven, men også øvrige væsentlige vilkår for ansættelsen. Såfremt forslaget til ny ansættelsesbevislov vedtages som forventet til 1. juli 2023, så bliver det endnu vigtigere at få styr på ansættelseskontrakten i forbindelse med ansættelsen.

  • Tag stilling til om du skal have et lønsystem, for du skal have styr på at lave lønsedlen, så lønnen udbetales til tiden og korrekt. Der findes forskellige online systemer hertil og i forbindelse med dit økonomisystem. Din bogholder eller revisor kan måske også hjælpe.

  • Du skal lave en APV, altså en Arbejds Plads Vurdering, som skal revideres hvert 3. år eller når der sker ændringer i arbejdet, arbejdsmetoder eller arbejdsprocesser, som har betydning for arbejdsmiljøet. Læs meget mere hos Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet har også lavet en tjekliste baseret på branche, som kan hjælpe dig: APV-værktøjet. Generelt som ny arbejdsgiver i forhold til arbejdsmiljøet kan jeg anbefale dig at læse mere her: Arbejdstilsynet – du skal nemlig også have styr på årlige arbejdsmiljødrøftelse, brugsanvisninger til alle maskiner og tekniske hjælpemidler, lovpligtige eftersyn af maskiner og udstyr og dokumentation for lovpligtige uddannelser – hvis det altså er aktuelt.

  • Du skal lave en rygepolitik – du kan finde hjælp hertil hos Arbejdstilsynet.

Er du I tvivl, om du skal ansætte din første medarbejder? Så kan du måske finde hjælp til afklaring hos Virksomhedsguiden til overvejelserne.

Du er også velkommen til at booke en sparringssamtale med mig.

Hvis du har brug for hjælp til at få lavet f.eks. ansættelseskontrakten eller du har nogle spørgsmål, som du gerne vil drøfte vedrørende det at ansætte din første medarbejder, så hjælper jeg gerne.

Start med at skriv til mig for at høre nærmere eller book en uforpligtende samtale á 20 minutter, hvor jeg også gerne hjælper med at løse, hvad vi nu kan klare på den tid – uden nogen fakturering.