Vedtægter

Hvad er vedtægter?  

Når du stifter et selskab, er det bestemt ved lov, at du skal udforme selskabets vedtægter og uploade dem til virk.dk. De skal også vedlægges, når du registrerer en virksomhed. Vedtægter er altså blandt de grundlæggende dokumenter, du skal have på plads, når du ønsker at oprette en virksomhed.

Et selskabs vedtægter regulerer selskabets forhold. Dvs. selskabets navn, kapitalandele, formål, ledelsesorganer, generalforsamling m.v. Det er et krav, at du i forbindelse med registreringen af dit selskab indsender vedtægterne. 

Vedtægterne skal godkendes ved stiftelsen, og det er som udgangspunkt kun generalforsamlingen, der kan ændre dem igen. 

Krav til vedtægternes indhold 

Du skal udforme vedtægterne for dit selskab efter kravene i selskabsloven. Vedtægterne skal som minimum indeholde følgende oplysninger: 

  • Selskabets navn og eventuelle bi-navne. 

  • Selskabets formål. 

  • Størrelsen på selskabets kapital og antallet af kapitalandele eller kapitalandelenes pålydende værdi.

  • Hvilke rettigheder, der er knyttet til kapitalandelene.

  • Selskabets ledelsesorganer, herunder hvilken ledelsesstruktur der er valgt, og i A/S’er også oplysning om antallet eller mindste og højeste antal medlemmer af de forskellige ledelsesorganer og eventuelle suppleanter samt valgperioden for medlemmerne af det øverste ledelsesorgan.

  • Måden hvorpå der indkaldes til generalforsamling samt fristen herfor.

  • Selskabets regnskabsår. 

Vedtægterne skal desuden indeholde oplysninger om visse beslutninger, som efter selskabsloven skal optages i vedtægterne, fx hvis der er givet særlige rettigheder til nogle kapitalandele. 

Hvis selskabets levetid er begrænset, skal det seneste ophørstidspunkt for selskabet også være anført i vedtægterne. 

Du kan finde skabeloner til bestyrelsens vedtægter i anpartsselskaber og aktieselskaber hos Virksomhedsguiden.

Fordi vedtægter skal vedlægges stiftelsesdokumentet ved stiftelse af et selskab, så bliver vedtægterne tit et dokument, som bare ligger i skuffen eller i en mappe på computeren. 

Dokumenterne bliver offentligt tilgængelige 

Når du har registreret dit selskab, bliver bl.a. oplysningerne om adresse, formål, regnskabsår og ejerskab offentligt tilgængelige på CVR.dk. Andre kan også få adgang til at læse selskabets vedtægter mod betaling af et mindre gebyr. 

 

Vedtægter i andre typer organisationer 

I foreninger, fonde og selvejende institutioner ser vedtægterne typisk noget anderledes ud end i selskaber. Her bliver organisationens værdigrundlag og måde at organisere sig på helt tydelig. Vedtægterne skal forsat løse uenigheder og konflikter.  

Det er typisk den demokratiske tradition om dialog- og konsensusorienteret tilgang, som skinner igennem.